Bezár

Hírarchívum

ICE_S-39

A kulturális sokszínűséget ünnepelték a Szegedi Tudományegyetemen

A kulturális sokszínűséget ünnepelték a Szegedi Tudományegyetemen

2024. május 03.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, Fogorvostudományi Kar és Gyógyszerésztudományi Kar külföldi hallgatóinak egyesülete, az International Student Union of Szeged (ISUS) megrendezte a 11. Nemzetközi Kulturális Estet. A hagyománnyá vált esemény idén április 26-án a Pick Arénában kapott helyet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az International Cultural Evening-en, vagy ahogy az egyetemen nevezik, az ICE-on idén 18 országból érkező hallgatók képviselték kultúráikat. A hallgatók nemzeti zenés-táncos bemutatókat tartottak, majd standjaiknál tradicionális ételeikből kínáltak kóstolót. A látványos est elemei egyedi történeteket mesélve nyújtottak betekintést a különböző kulturális örökségekbe. A Nemzetközi Kulturális Estet bátran sorolhatjuk Szeged legkülönlegesebb rendezvényei közé. Az egybegyűlteket Prof. Dr. Széll Márta, az egyetem stratégiai rektorhelyettese, Prof. Dr. Lázár György, az Orvostudományi Kar dékánja, Jamal E.J. Mohammad, az ISUS elnöke és Botros Mekhael, az ISUS alelnöke köszöntötte.

ICE_Web
11. Nemzetközi Kulturális Est a Szegedi Tudományegyetemen. Képgaléria: Sahin-Tóth István

- Ez a fantasztikus esemény remek lehetőséget kínál arra, hogy tanuljunk a különböző kultúrákról és jobban megismerjük a diákjaink nemzeti sajátosságait. Mindannyian tudjuk, hogy az emberiség jövője a sokszínűségünkben lakozik, a kultúra az az intellektuális erő, ami összeköt minket. Arra bátorítom a résztvevőket, tanuljanak egymásról, barátkozzanak! A személyes tapasztalatok és barátságok nagyobb egymás iránti tisztelethez és mindannyiunk számára több lehetőséghez vezetnek! – hívta fel a résztvevők figyelmét Prof. Dr. Lázár György, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja.

Az est sokszínű showműsorán az országaikat képviselő hallgatók először a vibráló „catwalk”-on, egyfajta divatbemutatón vonultatták fel nemzeti viseleteiket. Ezt követték a zenés-táncos bemutatók és az ételkóstolás. Nem egy mobiltelefon emelkedett a magasba, örökre megörökítve a felejthetetlen pillanatokat.

Sierra_Leone_Catwalk_ICE2024

Sierra Leone-i hallgatók a „catwalk”-on.

- Sierra Leoneban sok különböző etnikai csoport él, akiket mi törzseknek nevezünk. A catwalk-on sokuk gyönyörű, tradicionális öltözetét bemutatjuk, majd egy nemzeti táncot adunk elő. Ételeink közül ma többek között a cassava-t hoztuk el – mesélte Marvel Smith, a nyugat-afrikai Sierra Leonet képviselő egyik hallgató.

A standoknál lelkesen dolgozó hallgatók nekünk is szívesen megmutatták, kultúráik mely szeleteit hozták el az ICE-ra. Megtudtuk, hogy a kelet-afrikai szigetország, Seychelles először vett részt a rendezvényen, míg Indonézia már a többszörös visszatérők közé tartozott. A mindennapi indonéz ételek mellett az omlettre hasonlító martabakkal és a pandanlevélből készülő zöld süteménnyel, az indonéz hitvilággal és mitológiával is ismerkedtünk.

Indonézia_Stand_ICE2024

Az indonéziai kitelepülés, egyike a 17 feldíszített és diákok által képviselt standnak.

- A standot Cambodia virágokkal díszítettük, amiket számos bali ceremónián adományként ajánlunk fel az őseinknek. Több indonéziai mitikus lényt is megjelenítünk, amik legendáinkban szerepelnek. Az emberek úgy hiszik, ezek jó vagy rossz dolgokat varázsolnak. A jó lényeknek adományokat adnak, a gonoszok ellen szertartásokat rendeznek – osztotta meg Azizul Wicaksono, az egyik Indonéziát képviselő hallgató.

A szegedi brazil hallgatók 2019 óta vesznek részt rendszeresen az ICE-on. Rio de Janeiro hangulatát hozták el az est vendégeinek.

Brazília_Catwalk_ICE2024

Brazíliai hallgatók a „catwalk”-on.

- Brazília sokszínűségét képviseljük, az ország mindegyik állama nagyon különböző. A lehető legextrémebb módon szeretnénk megmutatni, milyen színes és csillogó Brazília. Azt szeretnénk, ha az emberek valóban Rio de Janeiróban éreznék magukat. Ezt szolgálja Rió egyik legjellegzetesebb területének, a Copacabana tengerpartnak az ábrázolása – magyarázta Anna Baumer Machado hatodéves orvostanhallgató.

Az Európa és Ázsia között hidat képező Törökországot képviselő hallgatókkal is beszélgettünk.

- Törökországra gondolva először egy lakoma jut az emberek eszébe. Elhoztuk a világon leginkább elhíresült ételeinket, például a baklavát és a lokum édességet, amit mi török örömnek nevezünk (Turkish Delight, törökcsemege). A standon láthatóak Capadoccia hőlégballonjai és régi tárgyak, amit őseink használtak a mindennapi életükben – avattak be a Törökországot képviselő elsőéves orvostanhallgatók.

A 2000 fős rendezvényre az egyetemi vezetők, oktatók és hallgatók mellett a résztvevő országok magyarországi nagykövetei is meghívást kaptak.

Bartha Karina

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek